Ce este Hipertrofia turbinală? Este o patologie benignă. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate duce la anumite complicații. Care sunt acelea?
Hipertrofia turbinală se referă la o creștere excesivă sau la o extindere a structurilor osoase situate în interiorul nasului.
Aceste structuri sunt acoperite cu o piele specială numită mucoasă și ajută la filtrarea, încălzirea și umidificarea aerului în timp ce respirați. Mucoasa se umflă în mod natural în timpul ciclului nazal normal, când vă culcați și ca răspuns la alergeni sau alți iritanți. Dacă aceste turbinate sunt mărite, respirația poate deveni mai dificilă, arată Mayo Clinic.
CITEȘTE ȘI: Nas înfundat: Când nu e vorba despre răceală – Afecțiunile pe care le poate indica
Simptomele hipertrofiei turbinale pot include:
Hipertrofia turbinală este cauzată atunci când mucoasa se umflă. Acest lucru poate fi cronic sau acut și pot fi cauzate de condiții, inclusiv:
Medicii vor efectua o rinoscopie pentru a diagnostica boala. Aceasta le permite să examineze cornetele și să confirme sau să excludă hipotrofia. Acest examen se face prin nas sau gură și durează între 5 și 10 minute. Uneori, necesită utilizarea unei anestezii ușoare, arată sursa citată
Medicul ORL, Anda Gâta, a explicat pe pagina sa de Facebook în ce constă tratamentul hipertrofiei turbinale.
Hipertrofia de cornete inferioare îngreunează respirația prin nas. Tratamentul acestei patologii este medicamentos – pe baza unor antiinflamatoare sistemice si locale, antihistaminice. In cazurile in care tratamentul medicamentos este ineficient se impune tratamentul chirurgical.
Astăzi există multiple tehnici chirurgicale de a micșora cornetele nazale, însă reducția submucoasă cu radio-frecvență prezintă o serie de avantaje, precum:
Sunt medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale, ajutând la menținerea pasajelor aeriene deschise bilateral. Sunt disponibile ca tabletă sau spray nazal. Spray-urile trebuie folosite cu precauție, maxim 5 zile consecutive.
Folosirea frecventă și continuă poate crea dependență și poate cauza simptome agravate chiar și după ce se întrerupe folosirea lor. Acestea au un efect stimulant ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Utilizate ani/luni de zile, spray-urile decongestionante pot duce la atrofierea (uscarea) definitivă a mucoasei nazale și apariția crustelor permanente precum si la perforarea septului nazal.
CITEȘTE ȘI: Trucuri mai puţin ştiute: Mişcările care curăţă sinusurile şi te scapă de senzaţia de nas înfundat
Sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucția nazală și rinoreea (secreția nazală abundentă) apoasă. De asemenea, uneori ele pot ajuta în boli non-alergice ca, de exemplu, viroza.
Prescrierea unui corticosteroid nazal poate scădea inflamația pasajului nazal și îmbunătăți obstrucția nazală și drenajul. De obicei este nevoie de una până la trei săptămâni pentru a atinge efectul maxim, de aceea este important să respectăm sfatul medicului în folosirea lor.